Stormvogels laat dure punten liggen tegen De Kennemers

In de strijd om degradatie heeft Stormvogels in Beverwijk een onverdiende nederlaag geleden van 2-1. In dit zespuntenduel was het team van trainer Sjaak Lettinga absoluut niet de mindere; integendeel, de IJmuidenaren hadden regelmatig het beste van het spel, maar de effectiviteit liet Stormvogels behoorlijk in de steek. Dit was overigens het tweede zespuntenduel dat Stormvogels op rij verloor; vorige week werd thuis met 1-4 van ZAP verloren, dat het afgelopen weekend naar de derde klasse degradeerde. Zes punten kon ons vlaggenschip dus de laatste twee wedstrijden tegen deze laaggeklasseerde teams in de wacht slepen en dan had men met 30 punten nu op een veilige plaats gestaan. Er is echter nog geen man overboord: gewoon de laatste twee wedstrijden winnend afsluiten; ook zondag a.s. tegen koploper FC Uitgeest. En dan maar afwachten wat de concurrenten De Foresters en KFC, die beiden twee punten boven de Vogels staan, doen. Toon karakter!!!

Het eerste half uur was het degradatieduel gelijkwaardig; met de laatste vijftien minuten een beter Stormvogels. De eerste 100-procentkans was voor Huseyin Yilmaz die te zelfstandig was en op doelman Dave Davidson strandde. Later redde verdediger Martin Williams door een inzet van Yilmaz onschadelijk te maken. Zes minuten voor de rust ontving Bas Scholten een assist van van de nu niet egoïstische Yilmaz en heel beheerst werd doelman Davidson gepasseerd, 0-1. Stormvogels leek af te stevenen op een positieve ruststand ware het niet dat Yves Wirjosemito onnodig balverlies leed waardoor op slag van rust Bo Pirovano de stand op 1-1 kon bepalen.

In de tweede helft werd De Kennemers meteen gevaarlijk, maar doelman Bas Veen kon een geweldige redding verrichten. Halverwege de tweede helft had Wirjosemito de intentie de bal na een genomen vrije schop in de voeten van Yilmaz te spelen, maar deze werd onderschept en vervolgens afgerond door Ufuk Ulker, 2-1.

Hierna ging Stormvogels op zoek naar de gelijkmaker en die kwam. Echter, de Beverwijkse grensrechter had ten onrechte buitenspel geconstateerd en na afloop bekende hij eerlijk, dat het absoluut geen buitenspel  was. Zijn ploeg kreeg daardoor op een oneerlijke manier de volle buit.

De teleurstelling bij trainer Sjaak Lettinga was na afloop zeer groot: ,,De tweede helft hebben we verloren door een eigen kapitale blunder en het onsportieve gedrag van de Beverwijkse grensrechter. De tweede onnodige nederlaag op rij tegen een laaggeklasseerde tegenstander was opnieuw een feit. Mijn jongens zeggen wel dat ze willen, maar ze laten het niet zien. Voor mij is het trekken aan een dood paard.”

Zondag a.s. komt FC Uitgeest naar sportpark Zeewijk en bij een overwinning van deze koploper zal de kampioensvlag worden gehesen. Maar de spelers van Stormvogels zullen er van alles aan doen, dat dit kampioensfeest een week uitgesteld zal worden.

Dieter van Laar