Alkmaarsche Boys Zo1 – Stormvogels Zo1 (2 – 3)

Door overwinning op Alkmaarsche Boys speelt Stormvogels nacompetitie tegen derdeklasser FC Den Helder

Na vier nederlagen op rij is Stormvogels er net op tijd in geslaagd in Alkmaar tegen Alkmaarsche Boys een 2-3-overwinning te boeken. Door deze overwinning werd rechtstreekse degradatie ontlopen; nu werd De Kennemers na een thuisnederlaag tegen KFC na ZAP de tweede degradant van de tweede klasse A.

Zondag a.s. ontmoet Stormvogels in een uitwedstrijd FC Den Helder; op zondag 28 mei a.s. staat de return op sportpark Zeewijk op het programma. FC Den Helder won de eerste periode, maar daarna zakten de Nieuwediepers weg naar de vijfde plaats en eindigden met 38 punten (11 overwinningen, 5 gelijke spelen en 10 nederlagen met een doelsaldo van 41 voor en 49 tegen).

Dit was de laatste officiële competitiewedstrijd die Stormvogels in het zondagamateurvoetbal speelde en dus winnend afsloot. Samen met De Blokkers uit Hoorn doet het team van Sjaak Lettinga mee aan de nacompetitie. Dit had echter niet zover behoeven te komen, want vele wedstrijden werden er in de slotfase verloren en op 23 en 30 april jl. hadden respectievelijk tegen de degradanten ZAP en De Kennemers zonder problemen minstens drie punten behaald kunnen worden.

Vorige week in de thuiswedstrijd tegen kampioen FC Uitgeest had scheidsrechter Straver behoorlijk huisgehouden door drie Stormvogels-spelers (2 x geel) en trainer Sjaak Lettinga rood te geven. Daarom zat hulptrainer Rick Kluijskens geassisteerd door de geroutineerde Paul van Leeuwen op de bank en dit duo werd op geschoteld met een waslijst aan afwezigen. In de slotfase moest zelfs de 16-jarige B-junior Diego Mores Neves zijn opwachting in de hoofdmacht maken. Er was ook een pluspunt: begin oktober raakte Danny Blok geblesseerd aan zijn knie en kon tegen de Alkmaarders zijn rentree maken; hij scoorde zelfs het openingsdoelpunt. In vergelijking tot de laatste vier wedstrijden speelde Stormvogels een prima partij voetbal en na aardig wat mogelijkheden om zeep geholpen te hebben, namen de IJmuidenaren in de 36ste minuut de leiding. Op aangeven van Berry Willemse passeerde Danny Blok doelman Hugo van der Sluis voor de eerste keer, 0-1.

Vier minute later bracht Blok rechterspits Giano Bonam alleen voor Van der Sluis en de ruststand van 0-2 was een feit.

In de tweede helft zette het team van trainer Rick Kluijskens de goede lijn voort en halverwege deze helft belandde een vrije schop van Mike Dam in de trechter voor het doel van Alkmaarsche Boys en uit een scrimmage vergrootte Gregory van Nieuwkoop de stand tot 0-3.

Hierna bleef Stormvogels domineren, maar de aanvallers waren niet resoluut genoeg de voorsprong een nog beter aanzien te geven. Op de counter kwam het team van trainer Mats Blokdijk terug tot 1-3: onnodig maakte Van Nieuwkoop een overtreding waarna scheidsrechter H.K. Koet naar de elfmeterstip wees om vervolgens feilloos ingeschoten te worden door Daniël Muller, 1-3.

Een paar minuten voor tijd bracht Robert Schultz de eindstand op 2-3. Schultz, die volgend seizoen uit zal komen voor Hollandia, was niet zo content met zijn laatste nederlaag voor de Alkmaarders: ,,Het had leuk geweest mijn laatste wedstrijd winnend af te sluiten, maar jammer genoeg waren de meeste spelers met hun hoofd bij de vakantie.” Een excuus van niets: Stormvogels was gewoon de betere ploeg en doet door deze overwinning mee aan de nacompetitie.

Nogmaals: zondag 21 mei uit tegen FC Den Helder; zondag 28 mei op Zeewijk Stormvogels-FC Den Helder ofte wel een viskoppenduel!

Dieter van Laar