DEM Za1 – Stormvogels Za1 (2 – 1)

Stormvogels-zaterdag afgetroefd door geroutineerd DEM en scheidsrechter Visch

In Beverwijk is het Stormvogels-zaterdag tegen koploper DEM niet gelukt een of meer punten mee naar IJmuiden te nemen; punten die in de strijd om de bovenste plaats broodnodig waren. Voor beide teams stonden heel veel belangen op het spel: samen met FC Velsenoord en United/ DAVO is DEM hevig gewikkeld in de strijd om het kampioenschap, terwijl er voor Stormvogels nog altijd de mogelijkheid bestaat een periodetitel te pakken.

Het veel meer geroutineerde DEM had duidelijk van haar trainer Patrick Engelhart de opdracht gekregen (te) harde duels niet te schromen om zodoende de jonge tegenstander te imponeren en dan maar af te wachten hoe scheidsrechter Visch daarop zou reageren. Maar omdat deze geroutineerde leidsman uit Hoorn regelmatig niet thuis gaf bij deze vele Beverwijkse charges, konden zij deze tactiek ten volle uitvoeren. Dat bleek ook duidelijk halverwege de eerste helft bij het overigens zeer ONSPORTIEVE eerste doelpunt van DEM.

Binnen vijf minuten kreeg DEM-spits Lars van Santen twee opgelegde kansen: eerst schoot hij vanaf negen meter hoog over om een minuut later, nadat hij in de diepte was gestuurd, alleen voor doelman Ali Al-Kueb te verschijnen om vervolgens tegen hem aan te schieten.

Halverwege de eerste helft nam DEM heel onsportief de leiding; dit tevens met medewerking van scheidsrechter Visch. Tot driemaal aan toe wist een Stormvogels-speler een tackle van een DEM-speler met veel moeite te ontwijken; scheidsrechter Visch legde ineens het spel dood omdat een DEM-speler geblesseerd op de grond lag. Hierna verwachtte 99.9 procent van de aanwezigen een vrije schop voor Stormvogels, maar 0.1 procent, en dat was scheidsrechter Visch, dacht daar heel anders over door het spel te hervatten met een ouderwetse stuiterbal. Sinds jaren is het gebruikelijk, dat na een scheidsrechtersbal de ploeg die het laatst aan de bal is geweest de bal sportief van de tegenstander ontvangt, maar daar dacht aanvoerder Jerry de Vegt heel anders over. Omdat Leon Plug verwachtte dat het leder door De Vegt van afstand op doelman Al-Kueb gespeeld zou worden, bleef hij passief staan, waardoor de DEM-aanvaller een geheel vrij speelveld voor zich kreeg om vervolgens op zeer ONSPORTIEVE wijze zijn team aan de leiding te brengen, 1-0.

Stormvogels was daarna behoorlijk aangeslagen, maar wist de ruststand met een doelpunt verschil in haar nadeel te beperken.

Nadat Robin Ulehake na de thee in het veld was gekomen voor Dion Adema keek Stormvogels binnen drie minuten tegen een 2-0-achterstand aan. Na onnodig balverlies op het middenveld werd Glenn Pirovano in stelling gebracht en met een afstandsschot, van richting veranderd door Bas van den Oever, bracht hij de stand op 2-0.

In de 56ste minuut werd het duel tijdelijk gestaakt door scheidsrechter Visch. Op links werd Bjørn Slobbe in de diepte gestuurd, maar voor de zoveelste keer werd hij afgevlagd door de Beverwijkse grensrechter. Er volgde meteen een reactie vanaf de zijkant van een fanatieke Stormvogels-supporter, dat het absoluut WEER geen buitenspel was. Met als gevolg, dat de scheidsrechter een ieder gebood de kleedkamer op te zoeken.(???!!!) Want voor wie was in feite deze tot-je-zinnen-komende ofte wel afkoelingspauze??? Niet voor de spelers!!!

Na tien minuten ging de strijd weer door en kon Stormvogels in de 63ste minuut haar achterstand verkleinen. Op links nam Ulehake een vrije schop die over de gehele breedte van het veld bij Raoul van den Berghe belandde. Zijn voorzet kwam voor de voeten van voor Ian Hille ingevallen Wago Matitaishvili, 2-1.

Een minuut later liet trainer Marco Adema zijn team meer aanvallend voetballen: spits Nick Strijland kwam in het veld voor middenvelder Fatih Aksu. Echter, met nog 17 minuten op de klok werd de wedstrijd voor tweede keer gestaakt: een Stormvogels-aanval werd voor de zoveelste keer op brute wijze tot stilstand gebracht met een overtreding rijp voor een gele kaart. ,,Maar aan wie moet ik die kaart geven?”, dat was het probleem voor Visch. Grote commotie op het veld, maar wat de scheidsrechter ook probeerde, hij kon de persoon in kwestie niet vinden en de hulp van DEM-kant bleef uit. Dan maar weer naar de kleedkamers, vond Visch. En ook daar bleef de scheidsrechter vergeefs op zoek naar de rijp-voor-een-gele-kaartdader. (Het gerucht ging dat de speler voor wie de gele kaart bestemd was, dat dat zijn vierde was en dat is een wedstrijd schorsing.) De verwachting was, dat de scheidsrechter definitief het duel zou staken nu hij niet de juiste naam had kunnen krijgen, maar dat gebeurde niet: de laatste zeventien minuten werden uitgespeeld met een paar kansjes over en weer.

Door deze 2-1-nederlaag zijn de de top-drieplaatsen voor Stormvogels niet meer haalbaar. Alleen bestaat nog de mogelijkheid via een vierde plaats een periodetitel in de wacht te slepen en in deze strijd zijn de IJmuidenaren fel gewikkeld met Alliance’22 uit Haarlem (beide teams hebben met nog vier duels voor de boeg 34 punten) dat thuis met 1-4 verloor van buurman SVIJ, dat tevens een grote outsider is om een periodetitel.

Zaterdag a.s. is Alliance’22 uit Haarlem de tegenstander van Stormvogels. Een duel met heel veel belangen dus voor beide teams omtrent een periodetitel.

Dieter van Laar