FC Velsenoord Za1 – Stormvogels Za1 (2 – 2)

Stormvogels-zaterdag toont veerkracht in beladen duel voor promotie tegen het sterke FC Velsenoord

Na een matige eerste helft met een terechte 1-0-ruststand en na bijna een uur spelen na een 2-0-achterstand heeft Stormvogels-zaterdag in de zeer belangrijke uitwedstrijd tegen FC Velsenoord, met als inzet promotie naar de derde klasse, veerkracht getoond door na bijna een uur spelen een 2-0-achterstand met veel strijdlust om te zetten in een 2-2 gelijk spel. Deze remise geeft veel perspectief voor het team van trainer Marco Adema zaterdag a.s. in het thuisduel in de tweeluik tegen de Velsenoorders.

Na 23 minuten opende Yoran Wezepoel, overigens een plaag voor de IJmuidense defensie, de voorsprong voor zijn ploeggenoten, 1-0.

Een minuut later leek Bjørn Slobbe de gelijkmaker met het hoofd te maken, maar de neutrale grensrechter had ten onrechte buitenspel geconstateerd. Voor de rust kregen beide teams aardig wat mogelijkheden om tot scoren te komen, maar beide doelmannen hielden in die fase de nul.

Meteen ging Stormvogels in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en die scheen te komen ware het niet dat Jim Berghuis na een 100-procentkans de bal totaal verkeerd raakte. Nauwelijks  stond invaller Jeroen van Gerven 20 seconden in het veld of hij rondde een voorzet in de 57ste minuut van Wezepoel af, 2-0.

Binnen drie minuten had Stormvogels haar antwoord klaar: binnen de beruchte lijnen werd een overtreding gemaakt op Raoul van den Berghe met als gevolg dat scheidsrechter Bakridi naar de elfmeterstip wees; vanaf die afstand schoot Robin Ulehake raak, 2-1.

Daarna keurde de scheidsrechter voor de tweede keer een zuiver doelpunt van Stormvogels af: na een vrije schop liet doelman Marvin Herf de bal los die vervolgens door Ulehake werd ingekopt. Echter, de leidsman had ten onrechte geconstateerd, dat de FC Velsenoord-doelman was aangevallen.

FC Velsenooord, dat een seizoen eerder afscheid nam van het zondagamateurvoetbal, probeerde hierna de voorsprong te vergroten, maar doelman Germain Ebbeling c.s. wilden hier niet aan meewerken. Het laatste kwartier werd het alles of niets voor de IJmuidenaren en na aardig wat kansen om zeep geholpen te hebben, ging scheidsrechter Bakridi voor de derde keer in de fout: na een uitval verscheen Ian Hille alleen voor doelman Herf, die liet echter de bal los en passeerde Ian hem, maar opnieuw werd aanvallen van de keeper ten onrechte geconstateerd.

Zes minuten in blessuretijd kwam eindelijk de verdiende gelijkmaker, echter met de hulp van een FC Velsenoord-verdediger! Hille zweepte de bal in de trechter van FC Velsenoord alwaar de 34-jarige Velsenoordse verdediger Hans Koopman de bal achter zijn eigen doelman Marvin Herf kopte, 2-2.

Zaterdag a.s. de return van deze tweeluik om 14.00 uur op sportpark Zeewijk om een plaats in de derde klasse. In feite verdienen beide teams naar deze klasse te promoveren: FC Velsenoord heeft bijna de gehele competitie bovenaan gestaan, maar verloor uiteindelijk het beslissingsduel om het kampioenschap tegen DEM; bij Stormvogels sluit bijna de gehele selectie van de zondag bij de zaterdag aan, dus op papier wordt dit een vrij sterk team. Beide elftallen kunnen overigens met veel gemak in de derde klasse uitkomen.

Dieter van Laar