Stormvogels Zo1 – FC Den Helder Zo1 (1 – 4)

Stormvogels neemt afscheid van het zondagamateurvoetbal met degradatie naar de derde klasse

Na een week geleden in Den Helder tegen de plaatselijke FC met 1-1 gelijk gespeeld te hebben, verloor Stormvogels een week later thuis met 1-4 tegen deze Helders fusieclub en door dit negatieve resultaat is Stormvogels op papier gedegradeerd naar de derde klasse; zoals bekend zullen volgend seizoen alle Stormvogels-teams alleen in het zaterdagamateurvoetbal uitkomen.

Na de fusie tussen VSV en Stormvogels met daarbij de geboorte van Telstar kwam Stormvogels in het seizoen 1963-1964 uit in de vierde klasse en maakte daarbij een behoorlijke opmars door in het seizoen 1967-1968 te promoveren naar de eerste klasse, toen de hoogste klasse van het zondagamateurvoetbal. Daarna volgden na 4 jaar degradatie naar de tweede en in het seizoen 1974-1975 degradatie naar de derde klasse. In het seizoen 1979-1980 werd Stormvogels kampioen en zette toen de opmars voort van de tweede naar de hoofdklasse. Hierna volgenden degradatie en weer promotie naar de hoofdklasse, degradatie naar de eerste en tweede klasse om tenslotte dit seizoen te degraderen naar de derde klasse. Jammer!!! Hierna de visie van onze trainer Sjaak Lettinga en zijn visie op de laatste wedstrijd van Stormvogels in het zondagamateurvoetbal: ,,Wat mij betreft was het een wedstrijd die ons hele seizoen typeerde; een slap begin van de wedstrijd leverde ons een zeer vroege achterstand op; binnen een minuut kwam FC Den Helder door toedoen van Kenny Gerssen op 0-1.

Helaas was dit niet het extra teken om wakker te worden, want hierna kon Den Helder binnen 10 minuten door Dylano Vital kinderlijk eenvoudig op 0-2 komen. Binnen 30 minuten was de wedstrijd gespeeld door opnieuw Gerssen, 0-3. Dit was tevens de ruststand. Door middel van een paar corners en gevaarlijke vrije trappen kwam Stormvogels vlak voor rust nog dicht in de buurt van de 1-3, hetgeen wellicht een boost richting de 2e helft had gegeven. De inzet van Jos Jansen werd fantastisch gepareerd door de doelman en bij een paar klutssituaties viel de bal net niet goed voor ons.

De tweede helft wilden we furieus beginnen met twee aanvallende wissels en gingen we meer risico’s nemen door 1-op-1 te gaan spelen achterin. De 1-3 van Joey Wolthuijsin de 65e minuut bracht nog wat hoop, maar dichterbij konden we helaas niet komen, ondanks dat daar wel de mogelijkheden voor waren, maar de laatste pass was telkens niet goed. De 1-4 vlak voor tijd door Wouter Philip was de definitieve nekkenbreker, waardoor degradatie een feit was. Te vaak hebben de IJmuidenaren zulke wedstrijden gespeeld dit seizoen, te vroeg op achterstand komen, te weinig duels winnen en te makkelijk doelpunten weggeven. Een bittere pil, maar alles bij elkaar opgeteld is het onze eigen schuld en een terecht einde van een zwaar seizoen. De batterij opladen is inderdaad hard nodig om volgend seizoen met frisse moed te starten in de 4de klasse van het zaterdagvoetbal. Hopelijk wordt dit nog de 3de klasse; dit zou een gigantische bonus zijn!”

Sjaak Lettinga en Dieter van Laar