Stormvogels Zo1 – Uitgeest Zo1 (1 – 5)

Scheidsrechter Straver verpest kampioensfeest FC Uitgeest op Zeewijk

Na afloop van het seizoen 2002-2003 speelde Stormvogels een promotiewedstrijd naar de hoofdklasse op het neutrale veld van HBC tegen het Amsterdamse Blauw Wit en dat beslissingsduel stond onder leiding van scheidsrechter Jos Straver uit Rijswijk. Wat die leidsman toen uithaalde, daar lusten de honden wel brood van: hij strooide met heel veel gele kaarten aan Stormvogels-kant – de meeste daarvan werden in rood omgezet – en heel veel verkeerde arbitrale vergissingen waren in het nadeel van de IJmuidenaren. Kortom, scheidsrechter Straver had 15 jaar geleden een groot aandeel in de degradatie van ons vlaggenschip richting promotie naar de hoofdklasse.

Maar tot verbazing van onze supporters, die 14 jaar geleden de wedstrijd tegen Blauw Wit hadden meegemaakt, werden dus nu weer met Straver geconfronteerd en zagen hun geest meteen dwalen:  ,,Zal het?!” Een vraag die door velen gesteld en al snel beantwoord werd. Straver ging op herhaling; hij hanteerde aan drie spelers twee keer de gele kaart – dat is rood! Bovendien negeerde hij bij het vierde Uitgeesters doelpunt de IJmuidense grensrechter finaal.

Waarom werd een scheidsrechter uit Rijswijk (district West 2) bij zo’n belangrijke wedstrijd weer aangesteld die in feite een slecht verleden bij Stormvogels heeft. Het kan duizend keer 15 jaar geleden geweest zijn dat hij toen de beslissingswedstrijd abominabel in het nadeel van Stormvogels floot. Echter, zijn naam moet nog steeds in de boeken van de scheidsrechtersaanstellingscommissie (mooi scrablewoord) voorkomen dat Stormvogels niet tot zijn favorieten behoort ofte wel een behoorlijke hekel aan die IJmuidense vereniging heeft. Volgend jaar komt ons vlaggenschip in het zaterdagamateurvoetbal uit en dan komen we de heer Straver niet meer tegen. Voor de KNVB is zo’n scheidsrechter lucratief. Opnieuw kassa! Zo’n man mag je nooit wegdoen!

Dat Stormvogels tegen FC Uitgeest verloor, staat los van het slechte optreden van Straver. Het team van Florian Wolf was de betere ploeg, maar de uitslag had niet zo groot geweest wanneer er niet drie spelers in de loop van het duel waren weggestuurd.

Na een gelijk opgaande strijd opende FC Uitgeest halverwege de eerste helft de score. Augustin Yeboah werd bijna niet aangeraakt door Joshua Jansen (,,Ik heb hem niet aangeraakt!”), maar kreeg toch een strafschop mee die door Mike Olgers in tweede instantie goed werd ingeschoten, 0-1.

Zeven minuten later schoot Lester Half (volgend seizoen Odin’20) een voorzet van Kick Smit snoeihard in de korte hoek, 0-2.

In de 32ste minuut kwam Stormvogels terug: aangeschoten hands van Stan Vrouwe werd met een zware straf beoordeeld door Straver en de strafschop werd vervolgens door Bas Scholten raak geschoten, 1-2.

Met nog 8 minuten te gaan in eerste helft kreeg Joel Stange zijn tweede (discutabele) gele kaart en mocht vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Daar kon FC Uitgeest meteen een minuut later van profiteren door Stan Vrouwe die de ruststand op 1-3 bepaalde.

Na ongeveer een kwartier in de tweede helft kreeg trainer Sjaak Lettinga rood: hij werd ingeseind door een van zijn spelers die gehoord zou hebben dat scheidsrechter Staver niet zo’n positieve woordenschat had gebezigd tegenover Berry Willemse: ,,Jij moest zijn t….. bek houden!”  Lettinga wilde graag weten waarom Straver dat gezegd had, maar ook hij kreeg rood!

Halverwege de tweede helft vergrootte FC Uitgeest door toedoen van Yeboah in buitenspelpositie haar voorsprong tot 1-4. Echter, de Stormvogels-grensrechter had buitenspel geconstateerd, maar omdat Straver hem finaal negeerde, werd dit doelpunt niet afgekeurd. Daarop ging Yves Wirjosemito verhaal galen bij Straver, die de weg van de minste weerstand hanteerde en hem zijn tweede geel gaf. Deze rode kaart en het toedienen van het ongeldige doelpunt waren de oorzaak ervan, dat Stormvogels van het veld wilde stappen en de kleedkamer wilde opzoeken. Voorzitter Nico Stoker, elftalleider Richard Rengers en trainer Sjaak Lettinga wisten gelukkig de spelers weer te bewegen het veld op te gaan en dat gelukte hen. Toch kreeg Lettinga te horen, omdat hij rood had gehad, dat hij het speelveld niet mocht betreden en in overtreding was.

Met nog een kwartier te gaan stond Stormvogels met acht man: nu werd Huseyin Yilmaz na opnieuw tweemaal geel weggestuurd. Vijf minuten voor tijd bepaalde Jordy Duijn de eindstand op 1-5 en kon het feest voor zijn ploeg beginnen. Mijn felicitaties gaan naar FC Uitgeest; na vier jaar weer terug in de eerste klasse.

Door deze nederlaag kan Stormvogels nog rechtstreeks degraderen of nacompetitie spelen. Wil men dat ontlopen, dan zal er zondag a.s. in Alkmaar tegen middenmoter Alkmaarsche Boys gewonnen moeten worden en dan maar afwachten wat de concurrenten hebben gedaan.

Dieter van Laar