United/DAVO Za1 – Stormvogels Za1 (3 – 2)

In de uitwedstrijd tegen United DAVO kwam Stormvogels heel slecht uit de startblokken. Na een lange Haarlemse aanval, die via vele schijven liep, belandde de bal na drie minuten voor de voeten van Omar Kutlu en in de draai wist hij doelman Ali Al-Kueb, die op zijn verkeerde been stond, te passeren, 1-0.

Na dit vroege tegendoelpunt nam Stormvogels het initiatief en na negen minuten stuurde de opnieuw actieve Raoul van den Berghe op links Bjorne Slobbe de diepte in; zijn schot vloog echter voorlangs. Vijf minuten later werd Slobbe opnieuw weggestuurd en oog in oog komende voor doelman Ronald van der Giezen schoot hij opnieuw voorlangs. Na 28 minuten kwam het team van Marco Adema terecht op gelijke hoogte. Uit een hoekschop van Wago Matitaishvili kwam Nick Strijland boven iedereen uit en kopte de bal terug op Van den Berghe en met een hard schot werd doelman van der Giezen het nakijken gegeven, 1-1.

Vier minuten later kwam Stormvogels goed weg toen Erhan Kutlu in de diepte werd gestuurd om vervolgens hoog over te schieten. Acht minuten later opnieuw een opgelegde kans voor United: doelman Al-Kueb pareerde half een inzet van Erhan Kutlu en in de rebound schoot Omer Kutlu hoog over.

De laatste vijf minuten zwaaiden de IJmuidenaren de scepter en met nog vijf minuten op de klok ontfutselde de vechtlustige Joey Verdikt de bal van een tegenstander en net voor het strafschopgebied werd hij in de mangel genomen. De toegekende vrije schop werd met veel kunst- en vliegwerk door de United-verdedigers weggewerkt. Een minuut later bemoeide Patrick Bruinink zich met een vrije trap, die opnieuw veel gevaar voor het Haarlemse doel bracht om tenslotte met veel pijn en moeite tot hoekschop verwerkt te worden. Stormvogels moest deze aanvallende impulsen bekopen, want bij een uitval van United een minuut voor rust, waarbij een aantal Stormvogels-verdedigers behoorlijk in de fout gingen, kon Duran Tuncer met een stift scoren en bracht hij hiermee de ruststand op 2-1.

De tweede helft was amper een minuut oud toen United-verdediger Pascal Dams een behoorlijke aanslag op de enkels van Raoul van den Berghe pleegde; Dams kreeg voor deze harde charge slechts geel. Stormvogels nam meteen het heft in handen en aanval na aanval volgden. Zo werd Nick Strijland door Bjorne Slobbe in stelling gebracht, maar zijn inzet was te zwak; doelman Van der Giezen maakte even later ten koste van een laag afstandsschot van Slobbe de bal onschadelijk en in de 55ste minuut kopte Van den Berghe een voorzet van dezelfde Slobbe op de paal. Het zat Stormvogels in die fase totaal niet mee. Tussentijds waren er twee wissels aan IJmuidense kant: Mo Darrari en Jari van Westen kwamen in het veld voor de geblesseerd geraakte Wago Matitaishvili en Patrick Bruinink.

In de dertiende minuut gaf de jonge scheidsrechter A.K. Hemkes een rode kaart aan doelman Ali Al-Kueb: Tuncer werd in de diepte gestuurd waardoor Al-Kueb zijn doel uit moest komen waarbij hij buiten het strafschopgebied de bal zonder opzet tegen zijn hand kreeg. Rood was voor deze ongelukkige actie veel te zwaar. Trainer Marco Adema haalde Leon Plug naar de kant en reserve-doelman Germain Ebbeling maakte zijn rentree.

Ondanks de man-mindersituatie bleef Stormvogels duidelijk de bovenliggende ploeg en het geluk was niet aan haar zijde. Halverwege de tweede helft haalde Saïd Slimane ten koste van een hoekschop een vrije schop van Robin Ulehake van de lijn en uit deze corner zag Strijland de bal uit de draai net over de lat scheren. Een minuut later werd het wel gelijk: de zoveelste vrije schop van Ulehake werd door Strijland voor de voeten van Slobbe gekopt en met een strak schot passeerde hij doelman Van der Giezen opnieuw, 2-2.

Met 10 man wilde Stormvogels meer, maar kreeg evenals in de slotfase van de eerste helft de rekening opnieuw gepresenteerd, want een minuut in blessuretijd sloeg het noodlot toe. Op rechts speelde Marvin Wilkes zich mooi vrij en zijn keiharde diagonale schot werd door doelman Ebbeling precies voor de voeten van invaller Mike Munk gestompt die vanaf 10 meter de bal keihard in het doel rotste, 3-2.

Even daarna was een onverdiende nederlaag een feit voor Stormvogels en zeer teleurgesteld verlieten de spelers en begeleiding het veld. Maar deze teleurstelling werd snel in blijdschap omgezet bij het horen van het gelijke spel van concurrent SVIJ

Een revanche van de eerder geleden 1-0-nederlaag zal dan ook op zijn plaats zijn. Komt allen naar Zeewijk die middag!

Dieter van Laar